Energiateollisuuden kotisivuille
Ukkosesta aiheutuvat ylijännitepiikit voivat olla vaarallisia
YKSITYISASIAKKAILLE ETUSIVULLE  
 
   
     
Salaman iskua taloon ei voi estää, mutta sen vaikutus voidaan neutraloida johdattamalla ukkosenjohdattimen avulla salaman sähkövirta maahan. "Salamasiepparista", televisioantennista tai savupiippuun varta vasten kiinnitetystä metallipiikistä, viedään johtimet räystäitä ja nurkkia pitkin maahan. Talon ympäri kaivettavalla rengasmaisella johtimella voidaan estää talon lähelle iskevän salaman virran johtuminen talon alle.

Sisällä suoraa salamaniskua huomattavasti suurempi vaara on epäsuora isku, eli varsinaisen iskun aiheuttama ylijännite. Se voi aiheuttaa helposti vikoja sähkölaitteisiin, mutta myös henkilövahinkoriskien takia kannattaa ukonilmalla olla kotonakin varovainen.

Ylijännitepiikkien vuoksi kannattaa sähkölaitteet ukkosilmalla ottaa pois seinästä. Muista myös tele- ja antennikaapelit. Rakennuksen hyvän maadoittamisen lisäksi jännitepiikkejä vastaan voi suojautua ylijännitesuojin.

Sulje ikkunat ja ovet tai pysyttele pois niiden läheisyydestä. Karta myös vesilämpöpattereita, koska ne ovat ukkoselle hyviä maadoituskohteita. Jos ukkonen iskee taloon, se valitsee kohteekseen korkeimman kohdan eli yleensä savupiipun. Sen sisältämä noki johtaa sähköä, joten vältä myös tulisijojen läheisyyttä. Jos lankapuhelin soi ukkosilmalla, vastaa vasta toisen soiton jälkeen - ylijännite saattaa aiheuttaa puhelimen pirinän.

Jos salamointi yltyy todella hurjaksi, turvallisin paikka on auto. Jos salama iskee, se purkautuu auton metallikoria pitkin renkaista maahan.

< EDELLINEN  SEURAAVA>